Vejledning og tips til søgning i livsforløb, skabt af Link-lives.
Du kan søge på to måder:
Vælg desuden, om du eventuelt vil begrænse dit søgeresultat til enten livsforløb eller personregistreringer.
Du har mulighed for at filtrere dit søgeresultat efterfølgende, hvis du får mange resultater, og du kan også justere dine søgekriterier efterfølgende.
Søgeresultatet indeholder som udgangspunkt både livsforløb og personregistreringer, medmindre du har valgt den ene mulighed fra.
Livsforløb er blå og kan dermed skelnes fra personregistreringer. Personregistreringer er lyse og har forskellige ikoner og farver for at lette oversigten. For svagtseende eller blinde er det angivet med tekst, der kan oplæses.
Databasen indeholder livsforløb og personregistreringer:
Der er personregistreringer fra disse kilder:
Bemærk, at vi kun har de helt færdigindtastede folketællinger med. Kirkebøgerne er indtastet som et indeks. Det vil sige, at alle personer, der blev registreret som døbt, konfirmeret, gift eller begravet i alle kirkebøger, burde være der, men kun med navne og få andre oplysninger.
Bemærk, at fx en dåb vil resultere i flere personregistreringer: en for dåbsbarnet, en for mor og en for far (men fadderne er ikke med i dette indeks).
Med specifik søgning kan du tilpasse din søgning efter forskellige søgekriterier. Du finder specifik søgning både på søgeforsiden og øverst over søgeresultatet i det blå område. Specifik søgning indeholder følgende søgekriterier:
Vær opmærksom på, at ikke alle personregistreringer rummer information om alle søgekriterier. Søger du fx på et fødeår, vil personregistreringer, hvor den information ikke fremgår, ikke indgå i søgeresultatet. På samme måde er køn ikke indtastet på alle kilder. Har du derfor valgt ’kvinde’ som søgekriterie, vil de personregistreringer, hvor køn ikke er indtastet, ikke være med i resultatet.
Et livsforløb består af en række personregistreringer, som er linket sammen to og to. Det navn, fødeår og fødested, der står i søgeresultatet samt øverst på siden med hele livsforløbet, er trukket fra den sidste personregistrering i livsforløbet.
Du kan klikke på de enkelte personregistreringer i livsforløbet og se de fulde indtastede oplysninger.
Alle personregistreringer, der er linket, er optegnet i en figur til højre. Klik på en linje, så kan du se, med hvilken metode linket er skabt, samt give din feedback på linkets troværdighed.
Læs mere om hvordan du giver feedback
Informationerne fra de indtastede kilder er delt i to versioner:
Læs mere om, hvordan navne og fødesteder behandles for at kunne linkes
Hvor det er muligt, vil der fra personregistreringen være link tilbage til det arkiv, hvor kilden befinder sig, og hvor du kan se den oprindelige håndskrevne tekst.
Stammer personregistreringen fra en kilde, hvor flere personer er omtalt sammen, kan du se de relaterede personregistreringer i en fane for sig. For folketællinger er det husstanden, og i en kirkebog vil det være de andre personer, der deltog i hændelsen. Den personregistrering, du er inde på, vil være fremhævet i listen, og rækkefølgen vil være sådan, som personerne stod opført i kilden.
Du kan filtrere dit søgeresultat på nogle af de samme parametre, som du kan søge på, samt på kildetype. Ønsker du fx kun at se livsforløb, hvori der indgår folketællinger, kan du vælge det. Vælger du flere filtre, fungerer det således at:
Tallet ud for hvert filter indikerer, hvor mange personregistreringer, filtret vil fange. Tallet siger endnu ikke noget om antallet af livsforløb.
Vi har skabt livsforløbene maskinelt med forskellige metoder, som vi løbende udvikler og forbedrer. Det betyder, at du kan finde livsforløb, som du opdager, ikke er troværdige, fordi du med dine menneskeøjne kan se, at personregistreringerne højst sandsynligt ikke omhandler samme person.
Du kan være med til at forbedre vores metoder ved at give feedback på vores livsforløb. Hvis du vil hjælpe os ved at give feedback, er er vigtigt, at du bruger den feedbackfunktion, der er ved præsentationen af livsforløbet. Vi har ikke mulighed for at bruge feedback givet på andre måder.
Feedbackfunktionen er et forsøg, hvor vi undersøger, hvordan feedback bedst gives og anvendes.
Læs mere om hvordan livsforløb skabes
Personregistreringerne er indtastet over mange år efter forskellig praksis og af mange forskellige mennesker. Der er derfor fejl og misforståelser her og der.
Opdager du en fejl, kan du rapportere den til det arkiv, hvor kilden opbevares, men ikke til Link-lives. På den måde sikrer vi, at informationen rettes det rigtige sted hen.
Vi forbedrer løbende de metoder, vi bruger til at skabe livsforløb. Det betyder, at livsforløbene vil ændre sig. Nogle vil udgå, andre vil komme til eller blive udbygget.
Du søger altid i vores nyeste version af livsforløb. Men har du gemt et direkte link til et livsforløb, som siden er udgået, vil linket stadig virke. Dog vil det på siden fremgå, at livsforløbet ikke længere betragtes som den bedste bud.