Livsforløb skabt af computere

Vi har skabt livsforløbene med maskinelle metoder, der har linket personregistreringer fra forskellige kilder sammen to og to. Livsforløbene er altså skabt af computer-algoritmer og ikke individuelt af virkelige mennesker, som fx ved slægtsforskning.

Derfor vil der være livsforløb, hvor det ikke forekommer dig troværdigt, at personregistreringerne tilhører den samme person. Eller måske ved du fra andre kilder, fx fundet ved slægtsforskning, at to personregistreringer, der ser ud til at passe sammen, alligevel ikke kan være samme person.

Læs mere om hvordan livsforløbene er skabt

Feedback kan gøre metoderne bedre

Ved at fortælle os, om du finder et link troværdigt, kan du være med til at gøre vores computer-metoder bedre. Men for at vi kan bruge feedbacken, er det vigtigt, at du bruger feedbackmuligheden på den webside, der viser livsforløbet. Kun på den måde bliver din feedback til data – kaldet træningsdata – som vi kan bruge til at gøre computerne dygtigere.

Feedbackfunktionen er vores første forsøg på at lave sådan en funktion. Lige nu kan du kun give meget simpel feedback. Planen er at bruge den erfaring, vi får fra denne udgave, til at lave en mere avanceret feedbackfunktion, hvor frivillige også kan bidrage med nye links. Ved at give feedback skaber du altså forsøgsdata, som vi bruger til at forbedre både vores træningsdata og vores samarbejdsfunktion.

Sådan gør du

  1. Opret dig som bruger på link-lives.dk
  2. Kig på et livsforløb. Passer informationerne sammen? Klik på hver enkelt personregistrering. Virker det troværdigt, at de tilhører samme person? Er der personregistreringer, som stikker ud i livsforløbet?
  3. Klik på linket mellem to personregistreringer og vælg ’Er linket troværdigt?”
  4. Vælg et svar og en begrundelse
  5. Når der er 5 tilkendegivelser på et link, der peger i positiv eller negativ retning, lukker muligheden for at give mere feedback på dette link.

På Min side kan du se, hvilke livsforløb du har givet feedback på.

På et livsforløb kan du i højre side finde information om linket mellem to personregistreringer ved at holde musen over stregen. I den blå boks finder du en feedback knap. Du skal være logget ind for at give feedback, og du kan kun give feedback en gang på hvert link.

Links, vi særligt gerne vil have feedback på

Nogle links ved vi, er mere usikre end andre. Det er de links, hvor den ene (eller begge) personregistrering(er) i linket optræder i mere end et livsforløb, og som derfor i sagens natur ikke kan være rigtige flere steder. Du kan genkende disse links ved, at de har en rød markering om sig. Disse usikre, ‘røde links’ vil vi særligt gerne have feedback på, så vi kan få afklaret, hvor de hører til.

Usikre links er markeret med en rød ring omkring midten af den stiplede streg.

Du kan søge de usikre links frem ved at sætte kryds i “Inkluder livsforløb, der indeholder usikre links” og undlade at sætte kryds i “Inkluder livsforløb, der indeholder sikre links”. Så får du en søgning kun med livsforløb, der indeholder usikre links.

I søgefunktionen kan du vælge kun at se sikre eller usikre links.

Sådan bruges din feedback

Når du har tilkendegivet din mening om et link, kan du se, om andre også har givet feedback på linket, og om de er enige med dig. Men din feedback ændrer ikke søgeresultaterne lige med det samme.

Vi opsamler feedbacken og bruger den til at træne de computerprogrammer, der laver links. Det betyder, at næste gang vi kører de links-skabende programmer, vil din feedback påvirke, hvordan linkene bliver skabt, og livsforløbene vil sandsynligvis ændre sig. Lige nu tror vi, at der kommer til at gå cirka seks måneder imellem, at vi laver en ny kørsel af de links-skabende programmer.

Læs mere om hvordan livsforløb skabes

Vi vil løbende evaluere, hvordan vi kan forbedre funktionen og anvendelsen af feedbacken.

Linkfejl eller indtastningsfejl?

Vær opmærksom på, at du giver feedback på linket mellem to personregistreringer – ikke på evt. indtastningsfejl i den enkelte registrering.

Indtastningsfejl meldes til Rigsarkivet for folketællinger og kirkebøger – og til Københavns Stadsarkiv for begravelsesprotokoller. Se hvordan herunder:

  • For folketællinger og kirkebøgers vedkommende kan henvendelser vedrørende indtastningsfejl sendes til Rigsarkivet på crowd@sa.dk . Fejlene vil dog ikke blive rettet her og nu, men gemt til senere brug. Vi kan dermed ikke sige noget om hvorvidt eller hvornår rettelserne vil slå igennem på link-lives.dk.
  • Finder du fejl i begravelsesprotokollerne, kan du via personregistreringen her på link-lives.dk klikke videre til den samme indtastning på Københavns Stadsarkivs hjemmeside kbharkiv.dk. Her kan du fejlmelde indtastningen online, hvorefter de frivillige indtastere retter fejlen hurtigst muligt. Hvornår rettelsen slår igennem her på link-lives.dk er dog usikkert.