Vejledning og tips til beta-download

Du skal oprette dig som bruger og logge på for at få adgang til downloadknappen. Når du er logget på, kan du se knappen ”download” til højre på søgeresultatsiden. Herfra kan du downloade dit søgeresultat. Find en vejledning til søgefunktionen her

Sådan gør du

 • Log på
 • Lav en søgning med specifik søgning med mindst to søgekriterier udfyldt
 • Tryk på download til højre på søgeresultatsiden
 • Godkend betingelserne for download, vælg format og tryk download igen på knappen nedenfor
 • Hvis dit søgeresultat er større end 1000 poster får du kun de første 1000.

Vær opmærksom på at store søgeresultater kan være lang tid om at downloade.

Læs også Rettigheder og brug af data på Link-Lives.dk

En simpel betaversion

De søgninger man kan downloade er simple. Downloadfunktionen er første betaversion. Det betyder, at der kan være fejl, vi ikke har opdaget endnu. Vi har testet, at download virker med mange forskellige søgekriterier, men sikkert ikke alle.

Derfor: hvis du ikke kan få downloadknappen til at virke, første gang du prøver, så fjern flueben på ”Resultattype”, så du kun søger i personregistreringer og ikke har flueben i felterne ”Livsforløb”, ”Inkluder stavevariationer”, ”Inkluder usikre links” og ”Inkluder sikre links” . Tryk så download igen og vent 30 sekunder, så burde det komme. Når du har fået knappen til at virke en gang, kan du eksperimentere med nye søgninger fx kun med livsforløb. Link-Lives projektet har ikke økonomi til at udvikle downloadfunktionen yderligere på den nuværende bevilling, men vi håber at få mulighed for at fortsætte med nye bevillinger.

Hvad er der i den downloadede fil

 • Du kan downloade både søgeresultater, og en enkelt personregistrering og et enkelt livsforløb.
 • Uanset hvad du downloder får du en fil med rigtig mange kollonner.
 • Kollonner der starter med st_ indeholder standardiserede data brugt til at linke.
 • Kollonner, der starter med tr_ indeholder den originale transskribering.
 • Når du downloader et livsforløb får du en række med hver personregistrering i livsforløbet
 • Downloader du livsforløb i excel får du informationer om linket med i en fane for sig. Det får du ikke med, hvis du downloader i .csv.
 • Downloader du en enkelt personregistrering i excel får du relaterede personer, fx i husstanden i en fane for sig. Disse får du ikke med, hvis du downloader i .csv.

Vi arbejder på at lave en komplet codebook, der beskriver præcis, hvad der er er de enkelte kolonner.

Lige nu kan man kun få den oplysning ved at trykke ”Se data”, når man har en personregistrering fremme på skærmen. Så kan man se først kolonnenavnene på den originale transskribering og nedenfor kolonnenavnene i den af Link-Lives bearbejdede version.

Hvem er downloadfunktionen lavet til

Formålet med funktionen er, at give forskere, studerende, gymnasielærere og elever mulighed for selv at lave små udtræk i forbindelse med forskning og undervisning. Det kan for eksempel være et søgeresultat bestående af alle i hele Danmark i folketællingen 1880, der er født i Agger sogn. Eller alle der boede i Agger sogn i 1880. Eller livsforløb og personregistreringer for alle bagere i Hillerød i hele datasættet.

Vi håber, at slægtsforskere også kan få glæde af funktionen – man kan for eksempel downloade livsforløb og personregistreringer for alle i datasættet med efternavnet Løkke. Men fordi download-funktionen er målrettet forskning og undervisning, er de tabeller, man downloader store og uoverskuelige. Derfor skal man være indstillet på efterfølgende selv rydde op i resultatet.

Har du brug for mere data eller mere avancerede udtræk

Hvis du har brug for større datasæt, kan du fortsat downloade størstedelen af Link-Lives datafiler fra Rigsarkivets Link-Lives hjemmeside.

Datasættene på Rigsarkivets Link-Lives hjemmeside henvender sig til de, der selv kan indsætte store datamængder i selvvalgte databaseformater og selv kan programmere udtræk.

Gå til Rigsarkivets Link-Lives side