Hvorfor er nogle søgeresultater blå og andre hvide?

De blå bokse i listen over søgeresultater er forslag til livsforløb, og de hvide bokse er personregistreringer, dvs. indtastede oplysninger fra folketællinger, kirkebøger og begravelsesprotokollerne.

Jeg kan ikke finde bestemte personregistreringer, som jeg ved fra min slægtsforskning findes i fx en bestemt folketælling?

Prøv med andre søgekriterier eller udvid din søgning. Eller prøv med en fritekstsøgning og brug af filtrene til at begrænse resultatet. Læs også: Vejledning til søgning

Søgefunktionen er stadig under udvikling, og vi vil løbende finpudse funktionen. Søgefunktionen søger primært i de af Link-Lives bearbejdede data og metoderne til at bearbejde data bliver også løbende forbedret.

Hvordan er livsforløb lavet?

Livsforløb er lavet med forskellige avancerede metoder. Du kan læse om metoderne her

Hvorfor er der ikke flere livsforløb?

Vi er stadig i gang med at udvikle metoderne, og over de kommende år vil der komme flere – og bedre – livsforløb. Vi regner med at opdatere databasen når vi har linket flere datasæt.

Hvorfor er der forkerte livsforløb?

Metoderne til at skabe livsforløb er stadig under udvikling. Men selv den dag projektet slutter, vil der være livsforløb, der ikke er ramt helt præcist, fordi både historiske kilder og menneskenes liv er komplekse. Møder du et livsforløb, som ikke forekommer dig troværdigt, kan du give besked om det på selve siden med livsforløbet. På den måde kan du være med til at forbedre vores metoder. Du kan læse mere om at give feedback på livsforløb her

Hvornår kommer der flere livsforløb?

Vi regner med at opdatere databasen med flere og/eller forbedrede livsforløb, når vi har linket flere datasæt.

Hvornår kommer der flere kilder med?

Om alt går vel, vil næste kilde være Politiets Registerblade fra Københavns Stadsarkiv. Vi kan dog endnu ikke fortælle, hvornår du kan finde livsforløb i søgningen, hvor registerbladene indgår.

Jeg har fundet et livsforløb der er helt forkert. Vil I have besked?

Ja, meget gerne. Men ikke ved at du sender os en mail. Livsforløbene består af links og vi vil gerne vide præcis hvilket link i livsforløbet, du mener, er forkert. På livsforløbets side kan du finde en knap, hvor du kan markere, at linket er forkert. Se hvordan du giver feedback her

Jeg har fundet en personregistrering, som er indtastet forkert. Vil I have besked?

Nej, Link-Lives retter ikke i indtastningerne. I stedet opfordrer vi til, at du skriver til det arkiv, der opbevarer den originale kilde og som har stået for indtastningen. På den måde rettes fejlen så tæt på kilden som muligt.

Indtastningsfejl meldes til Rigsarkivet for folketællinger og kirkebøger – og til Københavns Stadsarkiv for begravelsesprotokoller. Se hvordan herunder:

  • For folketællinger og kirkebøgers vedkommende kan henvendelser vedrørende indtastningsfejl sendes til Rigsarkivet på crowd@rigsarkivet.dk . Fejlene vil dog ikke blive rettet her og nu, men gemt til senere brug. Vi kan dermed ikke sige noget om hvorvidt eller hvornår rettelserne vil slå igennem på link-lives.dk.
  • Finder du fejl i begravelsesprotokollerne, kan du via personregistreringen her på link-lives.dk klikke videre til den samme indtastning på Københavns Stadsarkivs hjemmeside kbharkiv.dk. Her kan du fejlmelde indtastningen online, hvorefter de frivillige indtastere retter fejlen hurtigst muligt. Hvornår rettelsen slår igennem her på link-lives.dk er dog usikkert.

Et livsforløb med fem vielser i træk? Kan sådanne ikke let sorteres fra?

Jo – vi har en del basale kontroller af livsforløbene. Hvis algoritmerne danner livsforløb, hvor der fx er en konfirmation efter en begravelse eller hvor personen bliver døbt flere gange, bliver de sorteret væk. Men man kan jo godt blive gift flere gange, og selvom 5 gange ikke virker sandsynligt, så er det ikke umuligt. Vi vil meget gerne have feedback på livsforløbet, for hvilke(n) af de fem vielser er den rigtige? Se hvordan du giver feedback her

Jeg har givet feedback på livsforløb, der er helt forkert. Hvornår bliver det rettet?

Feedback-funktionen er et forsøg, hvor vi undersøger, hvordan links bedst kvalificeres. Inden vi igen genererer livsforløb til næste version, vil vi bruge den feedback, vi har modtaget via søgningen til at forbedre vores metoder. Hvordan vi konkret bruger feedbacken afhænger af flere ting, fx af hvor mange links, der modtager feedback.

Hvor er feedbackknappen på mobil og iPad?

Informationer om links mellem personregistreringerne i et livsforløb, samt muligheden for at give på feedback på links er ikke synlig på mobil og iPad. Feedbackfunktionen virker pt. kun på større skærme (over 1265 px) fx en bærbar computer.

Hvorfor er der ikke et billede af folketællingen/kirkebogen eller et link til informationerne på Rigsarkivet?

Rigsarkivet, der opbevarer folketællingerne og kirkebøgerne, stiller ikke denne service til rådighed endnu. Når det sker, vil vi opdatere søgningen.

Jeg har oprettet mig som bruger på websitet, men får ingen mail

Det kan enten skyldes at du har tastet din email adresse forkert, eller at mailen er havnet i dit spamfilter. Tjek spamfiltret, og finder du ikke mailen der, foreslår vi, at du prøver igen og dobbelttjekker emailadressen. Kommer der stadig ingen mail, kan du skrive til os. Find kontaktoplysninger

Jeg har skiftet mening og vil gerne rette min bedømmelse af et link, hvordan gør jeg det?

Det er desværre ikke muligt at ændre sin feedback på et link på nuværende tidspunkt. Heldigvis skal flere personer give samme feedback, før feedbacken kommer i betragtning i næste version af livsforløbene.

Hvorfor kan jeg ikke søge via et klikbart kort?

Det er en rigtig god ide at kunne søge via et kort. Søgefunktionen er stadig under udvikling. Vi håber, at vi en dag kan udvikle denne funktion.

Jeg søger på et fødselsår, men søgeresultater viser livsforløb med andre fødselsår, hvorfor det?

Du søger i alle de fødselsår, der optræder i livsforløbets personregistreringer. Det fødselsår, der er fremhævet i søgeresultatet, er året fra den sidste personregistrering i livsforløbet. Når du klikker ind på livsforløbet, vil du kunne se, at det fødselsår, du søgte på, fremgår af en af livsforløbets andre personregistreringer. Personregistreringer, hvor der er angivet forskellige fødselsår, kan godt være linket sammen i et livsforløb.

Jeg søger på et navn, men søgeresultatet viser livsforløb med andre navne, hvorfor det?

Når du søger efter livsforløb, søger du i de navne, der optræder i de personregistreringer, der indgår i livsforløbet. Det navn, der er fremhævet i søgeresultatet, er navnet fra den sidste personregistrering i livsforløbet. Når du klikker ind på livsforløbet, vil du kunne se, at det navn, du søgte på, fremgår af en af livsforløbets andre personregistreringer.

Hvorfor er det informationerne fra den sidste personregistrering i et livsforløb, som fremhæves for hele forløbet?

Mange personer skifter navn i løbet af livet, særligt kvinder. Og hvilket navn er så det rigtige at vise? Livsforløb består af links mellem to personregistreringer, som set fra en datasynsvinkel er lige vigtige og med lige rigtige gengivelser af personens navn. Men i en søgefunktion kan det være rart at fremhæve et enkelt navn som overskrift og i listen over søgeresultater. Vi har valgt at fremhæve den sidste personregistrering i livsforløbet ud fra flere hensyn: Stavningen bliver mere konsekvent over tid. Grundigheden med at skrive de voksnes navne er ofte større. Det navn, man får registreret som voksen, er sandsynligvis tættere på det navn, man kaldte og identificerede sig med over en længere periode af ens liv.

Jeg vil gerne linke til et livsforløb fra mit slægtsforskningsprogram, min opgave eller artikel – kan jeg det?

Ja, men du skal være opmærksom på, at livsforløbet kan ændre sig i næste version af data. Hvis det sker, vil linket blive opdateret, og klikker du på det link, du har gemt, vil du i stedet komme til en side, hvor du stadig kan se livsforløbet, men hvor vi har markeret at livsforløbet ikke længere er en del den seneste version af data.

Jeg vil gerne søge efter personer ved hjælp af informationer om deres relationer til andre personer. Kan jeg det?

Ikke på nuværende tidspunkt. Men det ville være smart, hvis man kunne bruge oplysninger om relaterede personer som søgekriterier. Hvis man med andre ord fx kunne søge efter personer, der hedder X og hvis ægtefæller hedder Y. Søgefunktionen er stadig under udvikling. Vi håber, at vi en dag kan udvikle denne funktion.

Hvad betyder søgning i stavevariationer?

For at linke personregistreringer har vi standardiseret navne, således at vi behandler fx Olesen og Olsen ens. Når du vælger at inkludere stavevariationer i din søgning, søger du også i de variationer.

Kan jeg få et udtræk af data?

Ja, det kan du på to måder:

  1. Søgesiden på Link-Lives.dk har en simpel beta-downloadfunktion, hvorfra du kan downloade små søgeresultater. Læs mere om downloadfunktionen
  2. Du kan hente størstedelen af Link-Lives data i sin helhed fra Rigsarkivets hjemmeside.

Læs mere om udlevering af data og rettigheder til data her

Hvordan har I besluttet, hvilke navne der er variationer over samme navn?

For at danne livsforløb maskinelt har vi bearbejdet de indtastede oplysninger fra de originale kilder. Det er en proces med flere trin, som vi har forklaret i artiklen Behandling af personnavne og fødesteder.

Hvorfor viser I en masse tomme felter fra fx de indtastede kirkebøger?

Link-lives er et forskningsprojekt, og søgefunktionen er stadig under udvikling. Forskere og udviklere er også selv brugere af søgefunktionen. Til at arbejde med de store mængder data, har vi brug for at kunne se, både hvad der er indtastet, og hvad der ikke er indtastet. For os er det derfor en hjælp at kunne se alle felterne. Også for at kunne gennemskue, om vi har sat søgefunktionen rigtigt op.

Hvorfor er nogle af feltnavne på engelsk?

For at gøre det mest gennemskueligt for os i vores arbejde med data og søgefunktionen har vi beholdt de originale feltnavne. For nu. På sigt vil de nok blive ændret, men da forskerne i link-lives også er brugere af søgefunktionen, har vi lavet det på den måde, der gav mening for os.

Hvad betyder ’bearbejdet data brugt til at linke’ på en personregistrering?

For at linke personregistreringer sammen til livsforløb, bearbejder vi data først. Det er en proces med flere trin, som vi har forklaret i artiklen Behandling af personnavne og fødesteder.

Visningen af personregistreringen er opdelt i to områder. Øverst vises de oplysninger, der er indtastet fra kilden. Hvilke felter, der er indtastet, varierer fra kilde til kilde. Nedenunder vises bearbejdede udgaver af de samme indtastede oplysninger, som er de oplysninger, der er brugt til at linke. Disse felter går igen for alle de forskellige kilder. De bearbejdede data har forskellige labels på engelsk. Dem der ender med _cl er fx de rensede data, hvor spørgsmålstegn og parenteser fra indtastningsprocessen er fjernet. De øvrige felter er opdelte og standardiserede udgaver af de indtastede data.

Jeg vil gerne tilbage til en søgning, jeg tidligere har lavet. Kan jeg det?

Du kan bruge knappen søgehistorik, hvor du kan se dine tidligere søgninger, og hvilke resultater du har set på. Du skal dog være opmærksom på at historikken ikke er gemt på din brugerprofil (hvis du har oprettet en sådan), men i din browser. Hvis du rydder dine cookies eller ikke accepterede cookies, da du første gange besøgte sitet, vil søgehistorikken være væk, næste gang du besøger sitet. Hvis du gerne vil rydde din søgehistorik, kan du slette cookies fra Link-Lives i din browser.