Registreringssentral for historiske data Registreringssentral for historiske data (RHD) er en institution ved Tromsø Universitet, der siden 1981 har arbejdet med at digitalisere, tilgængeliggøre og linke norske folketællinger og kirkebøger.
3 minutter

Forskningsophold i Norge

En rejse nordpå

Med kufferterne pakket og familien på slæb rejste jeg til Tromsø den 3. september. Så snart vi forlod lufthavnen, blev det tydeligt, vi var kommet nordpå. Temperaturen var halveret til cirka 10 grader frem for de 20 grader i Danmark. Hertil var vi pludselig omgivet af de norske fjelde, der rejste sig op mod himlen. Tromsø er ’relativt’ flad i sammenligning med området omkring, men for én fra flade Danmark var det stejle bakker at forcere flere gange dagligt. Det kunne mærkes i benene de første dage!

Ny kontorplads

Mandag morgen den 5. september udskiftede jeg min vanlige kontorplads på Københavns Universitet med en plads ved Registreringssentral for historiske data, eller i daglig tale RHD, ved Tromsø Universitet. Jeg blev budt velkommen af overingeniør Bjørn Pedersen, der viste mig rundt på centeret og campus og hjalp mig med at finde mig til rette.

Sparring, refleksion og nye ideer

Under opholdet præsenterede jeg min forskning om migration i 1800-tallets Danmark og de metodiske udfordringer, som jeg arbejder med, for centerets ansatte. Foruden oplægget fik jeg flere gange under opholdet lejlighed til at tale med statistiker Doris Tove Kristoffersen, ph.d.-stipendiat Petja Langholz samt prof. emeritus Gunnar Thorvaldsen samt resten af centrets ansatte. Deres spørgsmål, kommentarer og sparring har været guld værd. De mange snakke har kastet flere gode refleksioner af sig og givet grobund for nye ideer, som jeg tager med mig i min forskning.

Fredagshygge

Under opholdet tog jeg selvfølgelig også del i centerets sociale aktiviteter. Om fredagen afholdte RHD sammen med instituttet for bl.a. historie og arkæologi et vinlotteri. Selvom jeg købte flere lodder, havde jeg desværre ikke det store held til at vinde en flaske! Fredage eftermiddage bød også på hygge i frokoststuen, når arbejdsdagen var slut. Jeg havde her flere gode samtaler med især Bjørn og Petja om bl.a. forskelle og ligheder mellem dansk, norsk og tysk sprog og kultur.

Fritidssysler

Med en hel måned væk hjemmefra fik jeg og min familie også mulighed for at gå på opdagelse i Tromsøs kulturliv og omkringliggende natur. Vi var så heldige at et lokalt madmarked kom forbi byen den ene weekend, så vi kunne smage os igennem nordnorske specialiteter og søde sager. Vi nød især også efterårets komme, som virkelig havde turbo på så langt mod nord. Da vi ankom i begyndelsen af september var alt grønt. Blot to uger senere var bladende blevet gule og til slut også røde og ved at falde af. Det var smuk natur at tage på vandreture i op ad fjeldene.

Udsigt over Tromsø

Hjem igen

Og vupti! Pludselig var september måned gået. Det var tid til at sige farvel til alle på RHD. Beriget med masser af nye input, indtryk og bekendtskaber og med kufferterne endnu engang pakket rejste jeg og familien atter hjemad igen.