Niels Nielsens livsforløb
Niels Nielsens livsforløb fra folketællingerne i 1845, 1850 og 1860.
4 minutter

Mød Niels Nielsen – det første automatisk skabte minilivsforløb

Link-Lives har genereret det første automatisk skabte link mellem tre folketællinger via en regelbaseret computertilgang. Og det har resulteret i et minilivsforløb. Så lad os her præsentere Niels Nielsen.

Mød Niels Nielsen

Niels Nielsen blev født i Solbjerg sogn, Aalborg amt. Han boede i folketællingerne fra 1845, 1850 og 1860 i nabosognet Visborg, Aalborg amt, sammen med sin familie. Første gang, vi møder ham i folketællingen fra 1845, er han 40 år gammel, i 1850 44 år og i 1860 54 år. Niels er derfor sandsynligvis blevet født omkring 1805/1806. I 1845 og 1850 arbejdede han som træskomand, mens han ti år senere i 1860 arbejdede som daglejer.

Niels Nielsens og Marens Jensdatters husstand i 1845. Udsnit af folketællingen for Visborg sogn, 1845.

Gennem Niels Nielsens minilivsforløb fra folketællingerne får vi imidlertid ikke kun viden om ham, og hvor han boede, men også hans familie. Niels Nielsen var gift med den fem år yngre kvinde Maren Jensdatter (i 1860 noteret som Jensen), født i Gjøl sogn, Hjørring Amt. Sammen havde de henover årene børnene Jens, Elsine, Nicoline, Niels Peter, Jens Christian og Niels Peter boende hos sig. Forældreparret valgte altså, at navngive to af deres børn det samme, nemlig Niels Peter. Alle børn blev født i Visborg sogn. I folketællingen fra 1850 boede Niels’ far, ligeså kaldet Niels Nielsen, på 88 år også sammen med familien. Niels Nielsen senior blev i folketællingen betegnet som fattiglem.

Link-Lives’ første automatisk skabte livsforløb

Niels Nielsens livsforløb er skabt automatisk af en computer og ikke ved, at en historiker har sammenlignet informationerne i de tre folketællinger. Det kan lade sig gøre gennem en regelbaseret computertilgang, hvor computeren sammenligner personers navn, fødested, alder, osv. For et par måneder siden begyndte Link-Lives netop at tage de første spæde skridt til at arbejde med denne tilgang. Det har nu resulteret i den første test – og Niels Nielsen.

Metoden er regelbaseret, fordi Link-Lives opstiller en række regler, som afgør, hvornår et sæt oplysninger fra to folketællinger kan udgøre et link. Projektleder Barbara Revuelta-Eugercios har i samarbejde med IT-specialist Nicolai Rask Mathiesen udformet reglerne for den første test. Ud fra reglerne har Mathiesen skabt en basal algoritme, der automatisk skaber links mellem to folketællinger. Reglerne betinger, at der kun må være en minimal forskel mellem de samme informationer i to folketællinger.

Reglerne er:

  • For- og efternavn skal være næsten identisk
  • Fødesogn og –amt skal være næsten identisk
  • Personen skal have samme køn
  • Der må højst være en forskel i alder på +/- 2 år i forhold til intervallet mellem to folketællinger. Det vil sige, at en person, som i 1850 er 30 år gammel, må i folketællingen fra 1860 være registreret som mellem 38-42 år.
  • Og sidst, men ikke mindst accepteres et link kun, hvis der efter anvendelsen af de ovenstående regler alene fremkommer ét muligt link med en kvalitet over en vis grænse. Hvis der er flere potentielle kandidater, afvises linket.

Konservative regler

Reglerne, som Link-Lives har brugt til den første test, er få og meget konservative. Det betyder, at mange links ikke bliver fundet af computeren, fordi den vil finde flere mulige kandidater til en person og forkaste linket. Vores første test fandt frem til et sandsynligt link for ca. 20-30% af registrerede personer i de tre folketællinger fra årene 1845, 1850 og 1860.

Henover de næste år arbejder vi derfor videre med denne tilgang for at øge antallet af sandsynlige links, som computeren automatisk kan finde. Det gør vi ved at tilføje flere og mere komplekse regler, som computeren skal tage højde for. Det kan for eksempel være en persons civilstand, eller om personen i folketællingen har relationer til andre i den samme husstand. Vi vil også inddrage andre kilder som kirkebøger og begravelsesprotokoller i vores kommende tests.

En ting er sikkert. Niels Nielsen blev det første livsforløb, computeren fandt frem til, men ikke det sidste.