Et glimt af et skærmbillede fra den kommende søgefunktion. Her ses lidt af et livsforløb, der foreløbig består af et par linkede folketællinger, der tilsammen fortæller noget om Anders Jensen, født i Nysted i 1837.
Et glimt af et skærmbillede fra den kommende søgefunktion. Her ses lidt af et livsforløb, der foreløbig består af et par linkede folketællinger, der tilsammen fortæller noget om Anders Jensen, født i Nysted i 1837.
3 minutter

Søgefunktionen i livsforløb tager form

Vi er i fuld gang med at udvikle en søgefunktion, der vil gøre det muligt at søge i og finde Link-Lives’ bud på hvilke kilder, der omhandler samme person. Få et sneak peek på arbejdet her.

Søgbare livsforløb

Parallelt med at vi i Link-lives arbejder på at koble eller linke folketællinger, begravelsesprotokoller og kirkebøger, arbejder vi på at kunne præsentere de linkede kilder online for offentligheden. I første omgang i en betaversion, der dermed signalerer at både data og søgefunktion stadig er i proces.

Søgefunktionen vil give mulighed for at søge i de kilder, der kobles sammen af Link-Lives og få dem vist både individuelt og i sammenhæng med de kilder, de er linket til. Med andre ord – i livsforløb. De kilder vi arbejder med er de frit tilgængelige indtastede folketællinger og kirkebøger, samt begravelsesprotokollerne fra København.

Søgefunktionen

Søgefunktionen har været undervejs siden starten af Link-Lives projektet, idet den har været afhængig af og katalysator for en fælles dialog og forståelse af hvad et livsforløb er og ’ser ud’ på tværs af projektet. Betaversionens bygger derfor på to brugertestede prototyper, som vi har udviklet og evalueret over det sidste halvandet år.

I disse måneder tager søgefunktionen endelig form i en funktionel udgave, som vi glæder os til at vise frem.

Ønsker til søgefunktionen

Søgefunktionen bliver udviklet på baggrund af input fra forskere i historie, studerende og slægtsforskere. Det er tre grupper med mange overlappende ønsker, men også lidt forskellige.

I udviklingen af søgefunktionen har vi bl.a. arbejdet med:

  • At gøre forskellen mellem kilder og livsforløb tydelig – og gøre det let at vælge, hvad man vil se
  • At synliggøre hvordan og med hvilken metode et link er skabt og hvor sikre vi er på om et link er rigtigt
  • At gøre det enkelt at revidere sin søgning
  • At synliggøre forskellen mellem de oprindelige indtastede oplysninger og de oplysninger, der er blevet viderebearbejdet, for at kunne blive linket. Det har vi gjort for at processen fra kilde til link er gennemskuelig for de særligt interesserede.

Noget af det vi lige nu arbejder med er:

  • At gøre det muligt at søge på tværs af (endnu) flere kilder. Vi har foreløbig arbejdet med folketællinger og begravelsesprotokollerne og er nu kommet til kirkebøgerne.
  • At finde en for brugeren gennemskuelig måde at søge på tværs af kilder selvom alle søgeparametre ikke er fælles eller går på tværs af alle kilder.
  • At finde en måde at vise, hvor sikre vi er på om et link er rigtigt

Hvornår kan du søge og finde livsforløb

Vi har endnu ikke fastlagt en lanceringsdato for betaversionen af søgefunktionen, men hvis alt går vel, bliver det i løbet af efteråret 2021.

Et skærmbillede fra den kommende søgefunktion. Her har vi søgt på Anders Jensen, født i Nysted. Listen rummer både søgeresultatet fra de indtastede folketællinger, samt bud på livsforløb (linkede folktællinger), hvilket ses som de blå rækker i resultatet. Vi arbejder stadig med at forbedre både de data, der søges i og selve brugergrænsefladen til søgning.
Et skærmbillede fra den kommende søgefunktion. Her har vi søgt på Anders Jensen, født i Nysted. Listen rummer både søgeresultatet fra de indtastede folketællinger, samt bud på livsforløb (linkede folketællinger), hvilket ses som de blå rækker i resultatet. Vi arbejder stadig med at forbedre både de data, der søges i og selve brugergrænsefladen til søgning.