Link-Lives på filmoptagelse på Rigsarkivet den 3. november 2020.
Link-Lives på filmoptagelse på Rigsarkivet den 3. november 2020.
3 minutter

Link-Lives på filmoptagelser

Link-Lives har været på filmoptagelser på Rigsarkivet og Københavns Stadsarkiv for at lave en kort film om projektet og arkivernes spændende kilder til undervisningsbrug.

En dag med filmoptagelser

Projektleder, professor Anne Løkke og ph.d.-stipendiaterne Louise Ludvigsen og Samantha Aagaard fra Link-Lives blev den 3. november filmet til en kort film om Link-Lives og de spændende arkivalier, vi arbejder med.

En formiddag på Rigsarkivet

Dagen begyndte ved indgangen til Rigsarkivets magasin og højlager i København, hvor første del af optagelserne foregik. Her mødtes Anne Løkke og Samantha Aagaard med filmholdet. Efter at have efterladt jakker, tasker og andet habengut i garderoben gik optagelserne i gang.

Filmoptagelserne foregik blandt andet inde på højlageret, hvor de endeløse rækker af arkivalier er opmagasineret. Det var en særlig oplevelse for alle at befinde sig mellem de mange hyldekilometer arkivalier, der tårner sig op. Man kunne endda fornemme en sødlig duft i luften, som kom fra al papiret.

Under optagelserne fik vi lejlighed til at stå med flere folketællinger fra midten af 1800-tallet i hånden. Det kriblede helt i historikerfingrene endelig at se originalerne efter at have arbejdet digitalt med folketællingerne i over et år.

En eftermiddag på Københavns Stadsarkiv

Efter frokost gik turen til Københavns Stadsarkiv, hvor Anne Løkke og filmholdet mødtes med Louise Ludvigsen. Optagelserne begyndte ved indgangen til selve arkivet, hvor besøgene møder de karakteristiske arkivugler, og fortsatte herefter ind i det stemningsfyldte gamle arkiv.

Arkivugle ved indgangen til Stadsarkivet.
Arkivugle ved indgangen til Stadsarkivet.

Det var en helt særlig oplevelse at optage på arkivet, mens det summede af liv fra besøgende og ansatte. Lyset fra vinduerne strømmede ned gennem metaltremmegulvet mellem etagerne og oplyste de gamle reoler fyldt med arkivalier.

Under optagelserne fik vi mulighed for at stå med flere eksemplarer af de store begravelsesprotokoller fra 1880’erne. Da den første forbløffelse over, hvor store protokollerne er, fortog sig, var det gribende at kunne bladre gennem siderne. Hver begravelsesregistrering giver indblik i et levet liv, og her kunne man se hundredevis af levede liv foran sig. Et særligt indtryk gjorde periodens store børnedødelighed, der i protokollerne bliver utrolig konkret og håndbegribelig, idet mange af siderne er fyldt med begravelsesregistreringer for små børn.

Formidlingsfilm til historieundervisning

Den færdige film vises som en del af faget Verdens og Danmarks historie, en forelæsningsrække for de nye førsteårsstuderende i historie på Saxo-Instituttet, Københavns Universitet. Saxo-Instituttet har nemlig i år fået produceret en hel række af små film hos produktionsselskabet MOOT, som skal supplere de traditionelle forelæsninger om forskellige historiske perioder og begivenheder.